Musso

Piëmont - Italië

Musso logo
Musso Barbaresco

Filosofie

Valter Musso

Musso is de absolute top van Barbaresco. Vader Valter en Zoon Emanuele Musso runnen het domein. De historische wijngaarden sluiten aan op die van hun wereldberoemde buurman Gaja. In 2014 werd hun Barbaresco ‘Pora’ zelfs verkozen tot beste Barbaresco van het jaar … nog boven die van Gaja! Het domein werd opgericht in 1929, het jaar van de grote depressie in Italië. Een makkelijke start konden we het dus absoluut niet noemen! Maar dat kon niet beletten dat traag maar gestaag naar de absolute top van de streek werd gewerkt. En dit eerst met 2 piepkleine wijngaardjes in Cavanna en Ronchi, waaraan later enkele van de meest ronkende namen van Barbaresco werden toegevoegd.

Terroir

Musso terroir

De wijngaarden van Musso situeren zich heden in 4 van de grootste locaties van Barbaresco: Pora, Rio Sordo, Ronchi and Cavanna. Barbera d'Alba: Een van de oudste wijngaarden van Musso. Gesitueerd in het 'Cavanna' gedeelte. Witte gronden met veel kalksteen en lagen van klei. Ideale Zuid-West expositie. Langhe Pinot Nero: Overwegend kalkrijke bodem met hier en daar kleilagen die de grond verzwaren. Kleine wijngaard die zich situeert tussen de MGA's 'Pora' en 'Rio Sordo'. Zuid-Westelijke expositie op 220 meter hoogte. Barbaresco Docg Pora: West tot Zuid-West georiënteerde wijngaard op 240-280 meter hoogte. Dominante aanwezigheid van kalksteen met een belangrijk aandeel klei. Net als Rio Sordo één van de wijngaarden die Barbaresco zijn verheven status schenken. Barbaresco Docg Rio Sordo: Zuid-West georiënteerde wijngaard op 250 à 300 meter hoogte, gedomineerd door kalksteen en met een goede aanwezigheid van klei. Het geeft de wijn zijn mooie structuur en bewaarkracht. Eén van de allerbeste wijngaarden van Barbaresco.

Wijnen

Musso wijnen Barbaresco

De ster van dit wijndomein is de Nebbiolo druif met ongeveer 50% van hun totale wijngaardoppervlakte. De rest wordt verdeeld over vijf andere rassen. Het resultaat van het werk in de wijngaard en in de kelder is een opbrengst van ongeveer 80.000 flessen wijn per jaar waarvan 40% Barbaresco, een prachtige rode wijn met structuur en lange veroudering. Er worden 3 soorten Barbaresco geproduceerd: een blend van druiven uit verschillende wijngaarden en twee enkele crus: Pora en Rio Sordo. Samen met de Barbaresco hebben ze Langhe Nebbiolo DOC, een geurige rode wijn die jonger kan gedronken kan worden, Barbera d'Alba DOC en Dolcetto d'Alba DOC. Elke wijn en druif wordt met de grootst mogelijke zorg behandeld en is iedere keer weer een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het edele druivennat diep in zijn hart met zich meedraagt.