Château Meyre

Bordeaux • FRANKRIJK

Château Meyre logo
img desc
img desc

Château Meyre is de passie en de liefde van Madame Lenotre, de vrouw van de beroemde Franse patissier Gaston Lenôtre.
In 1990 wil mevrouw Lenôtre op het kasteel Meyre een gerenommeerde vintage en kwaliteitswijn maken. Na jaren van gepassioneerde werk, verkoopt zij het het domein in 1998 aan de familie Hetrakul, de huidige eigenaren.

Vandaag werkt het hele team samen om de ontwikkeling van de wijnen in het vakgebied en wereldwijd te bevorderen.
Door uitmuntendheid in het hart van hun doelstellingen te plaatsen, verbeteren ze aanhoudend hun productie-technieken zodat ze steeds efficiënter en milieuvriendelijker worden.

img desc

Chateau Meyre cultiveert al meer dan 3 eeuwen wijn. Het landgoed is gelegen in het hart van de Médoc, Margaux en Moulis appelaties.
In 1876 was het gebied een van de eerste cru’s van Avensan en de ranking in 1932 gaf het de “Cru Bourgeois” classificatie. Deze ranking werd bevestigd in 2003.

Het domein beslaat 17 hectare rond Avensan, een paar kilometer van de Médoc's geclassificeerd Grands Crus. In 1992 werd de wijngaard uitgebreid door de overname van twee hectare in de stad Soussans, in de prestigieuze appellation Margaux.

Zij produceren wijnen uit de biologische landbouw sinds 2008. De biologische AB-certificering werd verkregen in 2011 na hard werken. Deze ontwikkeling is een totale verandering in de manier waarop we werken, afhankelijk van de grillen van het weer en de seizoenen. Onze benadering van wijnbouw weerspiegelt onze waarde van rentmeesterschap. We willen de terroir in de beste conditie voor toekomstige generaties te verlaten.

img desc

De wijngaard bestaat uit twee verschillende terroirs.
Aan de voorzijde van het kasteel hebben we hebben een kalkstenen ondergrond met een paar aanrakingen van klei en zandgrond. Deze 13 ha zijn rijk aan organische stof, goed gedraineerd en kalkrijk.

Op het andere deel van de wijngaarden in de Haut-Médoc, dichter bij de Gironde, vinden we quaternaire grind. Ze worden gekenmerkt door een neiging tot droogte met een geringe hoeveelheid organisch materiaal en zijn zuur. Werken in de biologische landbouw laat ons toe om de authenticiteit van ons land te verbeteren.

De Médoc heeft een maritiem klimaat, veroorzaakt door de Atlantische oceaan. De warme Golf Stroom en de Gironde fungeren als warmte-regulator en temperen het klimaat. Dit zorgt voor milde winters, warme zomers, en een lange, zonnige herfst. De regio wordt tegen de zeewind beschermd door de kuststrook met dennenbossen die bijna parallel aan de regio loopt.

img desc

Biologische landbouw vereist uitgebreide kennis van de wijngaard, en een zorgvuldige observatie van het groeiseizoen (van de afrits van de bladeren tot de oogst).

Bescherming tegen plagen en schimmelziekten is essentieel. Alle behandelingen van de wijnstokken worden gemotiveerd (grootte, woekerend, ‘groen oogsten’, ontbladeren).

De oogst gebeurt manueel voor Margaux en Petit Verdot voor een optimale kwaliteit van de druiven.
De oogst is mechanisch voor andere percelen van Haut-Médoc.
Vóór de oogst gaan we handmatig de 'verwende', beschadigde of onrijpe druiven verwijderen.
Na de oogst worden de druiven ontsteelt.
De bessen worden voorzichtig behandeld en naar de top van de tank geleid om hun integriteit te respecteren.
Om het milieu en onze omgeven te respecteren, wordt de weg die de druif aflegt van de wijngaard naar de fles vereenvoudigd en verkort.
De alcoholische gisting (wanneer de suiker wordt omgezet in alcohol) gebeurt tussen 26 en 30°C, afhankelijk van de druiven variëteit en rijpheid.
Om kleur te geven aan de wijn, worden 2 tot 4 overpompingen per dag gedaan.
De running-off komt na drie weken gisting, waarna de wijn in vaten wordt gepomt.

Ontdek alle wijnen van Château Meyre

2012 Château Meyre Haut-Médoc BIO Cru Bourgeois Rouge

Robijnrode kleur die neigt naar granaatrood. In de neus complex en verfijnd. Een mooie harmonie van deze aroma’s in de mond. Charmant.

Meer lezen…

2013 Gallen de Château Meyre Margaux BIO Caisse Bois Rouge

Een diep robijnrood paars. De neus wordt gekenmerkt door aroma's van zwarte kers met veel finesse. De zeer subtiele houtsmaken met nuances van vanille begeleiden het geheel. In de mond dezelfde rijke smaken met veel harmonie en frisheid begeleid door zachte en elegante tannines. AWARDS: Zilveren medaille Concours International de Lyon 2015

Meer lezen…