Italië

Masseria Trajone

Door een eigen hedendaagse kijk op het wijngebeuren en met de hulp van de aller modernste apparatuur slagen ze erin om een brede waaier aan wijnen te presenteren uit midden en Zuid-Italië, die een onwaarschijnlijke prijs-kwaliteitsverhouding koppelen aan authenticiteit en typiciteit. Hierdoor presteren zij het om de omvangrijke diversiteit van het Zuiden van Italië te vangen in een uitgebreid assortiment van zonnige lekkernijen.

Wijnen (9)

Per Tutti

Dit huis concentreert zich vooral op de traditionele druivenrassen. Ze passen de "Guyot" snoei wijze toe en de traditionele "Alberello" opvoeding voor de druivenstokken. Ze focussen de productie vooral rond de Primitivo, Nero d’Avola, Montepulciano en de Pinot Grigio.

Wijnen (2)

Montecore

Montecore is een van de brands die Felice Mergué, gekend van Poggio Le Volpi en Masca del Tacco, recentelijk weer uit de hoge hoed toverde. Met zijn 2 domeinen en hun wijnen valt Felice constant in de prijzen. Hij werd dan ook al verkozen tot beste wijnmaker van de streek en met bijna al zijn wijnen scoort hij hoge ogen bij de meest vermaarde critici van Italië. Elke wijn die in zijn handen komt wordt omgetoverd in het spreekwoordelijke goud. Hij maakt en creëert wijnen over het hele zuidelijke deel van Italië. Van Frascati tot de hiel van Puglia worden fantastische wijnen gemaakt die het hoge potentiëel van deze regio’s nog eens benadrukken. Bovendien beheerst hij de gave een stijl te presenteren die zowel de wijnanalfabeet als de kenner meer dan kan bekoren. Met Montecore laat hij met wijnen uit Puglia nog maar eens proeven wat hier allemaal mogelijk is. Mergué is dan ook een van de vaandeldragers van een regio die bewijst dat het veel meer kan dan enkel massa- en bulkwijnen voort te brengen.

Wijnen (1)

Terre Allegre

Cielo e Terra werd opgericht in 1908. De Cielo familie wijngaarden ontstonden uit de band tussen het terroir in de Valle del Chiampo en de Cielo familie . Giovanni Cielo begon er als eerste met het telen van druiven. In de jaren 30 werd de business voortgezet door 1 van Giovanni’s zonen, Pietro Cielo, het enige familielid dat in Montorso bleef. Zijn sterke band met de streek en met het terroir zorgde ervoor dat hij de familietraditie voortzette. In 1962 kwam de derde generatie aan het roer. Drie van de 8 zonen van de tweede generatie zetten de zaken verder. Momenteel is de vierde generatie aan de beurt, bestaande uit Luca en Pierpaolo Cielo die de zaak hebben overgenomen. Sinds hun komst is Cielo e Terra 1 van de leiders van de grootschalige handel in Italië. De Cielo familie blijft steeds innoveren en in kwaliteit toenemen.

Wijnen (2)

Le Vignate

Dankzij een eigen hedendaagse kijk op het wijngebeuren en met behulp van de aller modernste apparatuur presenteren zij een brede waaier aan wijnen uit midden en Zuid-Italië, die een onwaarschijnlijke prijs-kwaliteitsverhouding koppelen aan authenticiteit en typiciteit. Zo wordt de omvangrijke diversiteit van het Zuiden van Italië gevangen in een uitgebreid assortiment van zonnige lekkernijen.

Wijnen (1)

Gran Appasso

De Gran Appasso-reeks is een assortiment van wijnen van de hand van de onverzadigbare ‘Meester wijnmaker’ Felice Mergè. Hierbij wordt een eeuwenoude techniek gebruikt die de intensiteit van het fruit en het suiker- en zuurgehalte bevordert. Zowel voor de witte, rode en rosé wijnen worden de druiven in 2 keer geplukt. Bij een eerste ‘oogst’ worden de druiventrossen gewoon geknakt en niet geknipt, waardoor ze eerst nog 2 weken verder afrijpen aan de struik waarbij de druiven zijn afgesneden van hun sapstroom. Na 2 weken wordt er dan een 2e maal door de velden gegaan om de oogst definitief binnen te halen. Oorspronkelijk werd dit gedaan om de wijnen een langere levensduur en een hogere kwaliteit te garanderen en ze geschikter te maken voor transport maar ook op vandaag blijkt deze techniek perfect te passen in het verwachtingspatroon van de moderne wijndrinker. Optimaal smaak- en drinkplezier verzekert!

Wijnen (6)

In Me

Na Domeinen als Poggio Le Volpi en Masca del Tacco en ook brands als Epicuro, Masseria Trajone en Feudi del Duca tovert Felice Mergé weer een nieuwe brand uit zijn hoge hoed: ‘IN ME’. Het betreft een reeks van wijnen met als centrale ster een van Pugglia’s meest verbouwde druiven Negroamaro. Waar Negroamaro verschijnt, mag partner in crime, Primitivo ook niet ontbreken natuurlijk. Zoals gewoonlijk slaagt Felicé er weer in ons een onweerstaanbaar gamma aan wijnen voor te schotelen. Het warme, gastvrije karakter van Zuid-Italië vind je terug in iedere fles. Gulle, weelderige wijnen met een verleidelijk en zonnig karakter die zowel de totale leek als de doorwinterde wijnkenner als een blok voor zich laten vallen. Stuk voor stuk worden zijn wijnen ook bekroond met waanzinnig hoge appreciatie cijfers van wijncritici van over de hele wereld. Ooit stond Puglia gekend om zijn minderwaardige massawijnen waarbij kwaliteit volledig uit het oog verloren werd. Tegenwoordig kan je echter net hier ontdekkingen doen waar iedere wijnliefhebber instant gelukkig van wordt.

Wijnen (2)  Wijnbouwerspagina

Lamborghini (Umbria / Veneto)

In de jaren ’60 kocht Ferruccio Lamborghini, later beter gekend als wereldberoemde autoconstructeur, het prachtige domein, dat zich situeert ten zuiden van het Trasimenomeer, aan. Terwijl hij door de streek reisde, werd hij verliefd op het mooie heuvelachtige landschap en na zijn carrière als tractorbouwer en wagenconstructeur, besloot hij naar zijn roots terug te keren en zich als zoon van boeren volop op de wijnbouw te storten. De wijngaarden bevinden zich in Umbrië maar slechts op een paar km van Cortona, de meest zuidelijke appellatie van Toscane. In de jaren ’90 nam dochter, Patrizia het domein over en versterkte de ambitie van haar vader nog meer door te moderniseren en de hulp in te roepen van één van Italiës meest getalenteerde en vermaarde wijnmakers, Riccardo Cotarella, bijgenaamd “De Tovenaar”. Als geen ander maakt hij topwijnen van plaatselijke druiven als Sangiovese en Montepulciano en mengt hij ze met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Internationale wijncritici als James Suckling en Robert Parker zijn er in elk geval gek op en geven ze absolute topscores in hun wijnbeoordelingen. Nog een kleine en leuke anekdote die Ferruccio Lamborghini helemaal tekent: Toen Ferruccio, landbouwer zijnde en alzo gespecialiseerd in het bouwen van tractors en andere landbouwvoertuigen maar wel vol bewondering voor mooie sportwagens als Ferrari, Enzo Ferrari himself erop wees dat de carrosserie van zijn wagens niet was berekend op de kracht van zijn motoren, antwoordde Enzo Ferrari hem dat hij misschien wel wist hoe hij met een tractor moest rijden maar van sportwagens absoluut geen kaas had gegeten! … De rest is geschiedenis!

Wijnen (23)  Wijnbouwerspagina

Cornaro

In het hart van de provincie Treviso, aan de voet van de heuvels van Asolo en de Montello, in het gebied van Prosecco, is Cantina Montelliana gevestigd, een coöperatie van telers. Zij maken gebruik van traditionele methoden en moderne apparatuur en produceren met de hoogst beschikbare technologieën en met de grootst mogelijke zorg. Zij maken eveneens gebruik van meer traditionele methoden, die betrouwbaar zijn en van ervaringen uit het verleden die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en cultuur van dit gebied. Met een aandachtige blik op het verleden en het gebruik van de beste oenologische technologieën die de markt biedt, kan Cantina Montelliana het proces aandachtig begeleiden en het land en de wijnstokken met respect benaderen zodat uitstekende wijn wordt verkregen. De wijn wordt geproduceerd met geselecteerde druiven die zijn uitgekozen omwille hun hoge kwaliteit. De druiven in de wijngaarden van dit bijzondere land groeien tussen de heuvels en de vlakten, die unieke en ongeëvenaarde organoleptische kenmerken hebben, dankzij de gunstige balans tussen het klimaat en de bodem in dit gebied. De wijngaarden van Cantina Montelliana's bevinden zich op de heuvels van Montello en de heuvels van Asolo, aan weerszijden van de rivier Piave; meer dan 600 hectare wijngaarde, gekenmerkt door bijzondere bodem- en klimaatomstandigheden, ideaal voor de teelt van hoge kwaliteit druiven.

Wijnen (8)  Wijnbouwerspagina

Casa Defrà

Cielo e Terra werd opgericht in 1908. De Cielo familie wijngaarden groeiden uit het terroir in de Valle del Chiampo (in de Casa Defrà Estate) en de Cielo familie. Giovanni Cielo begon er als eerste met het telen van druiven. In de jaren 30 werd de business voortgezet door 1 van Giovanni’s zonen, Pietro Cielo, het enige familielid dat in Montorso bleef. Zijn sterke band met de streek en het terroir zorgde ervoor dat hij de familietraditie voortzette. In 1962 kwam de derde generatie aan het roer. Drie van de 8 zonen van de tweede generatie zetten de zaken verder. Momenteel is de vierde generatie aan de beurt, bestaande uit Luca en Pierpaolo Cielo die de zaak hebben overgenomen. Sinds hun komst is Cielo e Terra 1 van de leiders van de grootschalige handel in Italië. De Cielo familie blijft steeds innoveren en in kwaliteit toenemen.

Wijnen (5)

Paolo Cottini (Valpolicella)

La differenza tra fare un lavaro e farlo per passione è il risultato! Het verschil tussen werken en het met passie doen is het uiteindelijke resultaat! Paolo Cottini heeft zo zijn eigen werkethiek om een persoonlijke identiteit voor zijn wijnen te bekomen. Samen met zijn vrouw Sarah zet hij onder zijn eigen naam een passie verder die eigenlijk al 3 generaties begeesterde. De druivelaars zijn aangeplant in het hart van Valpolicella, meer bepaald Castelrotto en omvatten 2 verschillende wijngebieden, zowel geologisch en klimatologisch. Eén in Ca ‘del Gallo op 580 m hoogte en zuidwest gericht en de andere in Valgatara op 250 m hoogte en zuidoost gericht. Ze liggen daarmee midden tussen de grote namen en stelt hen in staat om de respectievelijke wijnen zoveel mogelijk evenwicht en complexiteit mee te geven en een unieke identiteit te garanderen. Dit kleine familiedomein verraste in geen tijd menig wijnrecensent en werkte zich op tot een niet te missen wijnervaring in een toch wel unieke streek op gebied van druiven, wijnen en hun respectievelijke productiemethoden.

Wijnen (5)  Wijnbouwerspagina

Casa Al Pruno

Gesitueerd in Veneto met een zeeklimaat dat sterk beïnvloed wordt door het Gardameer en de daarachter gelegen Dolomieten en de Adriatische zee in het oosten. Droge, warme zomers en milde winters met regelmatige neerslag zorgen voor het ideale klimaat voor wijnbouw. Met druiven als Corvina, Corvinone, Rondinella en Molinara komen ze bij Casa al Pruno tot de ultieme blends voor rode wijn. Hun witte Lugana is dan weer 100% Trebbiano en verbaast je keer op keer.

Wijnen (9)

Cantine Minini

Cantine Minini werd opgericht in 1920 in Verolanuova waar Francesco Minini als jonge soldaat net de Eerste Wereldoorlog achter zich had gelaten. Er was weinig geld maar de vastberadenheid was des te groter om een ambitieus wijndomein op te starten. Deze ambitie kreeg al snel een knauw toen niet veel later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar ook na deze tragedie zette hij vol goede moed en hernieuwd enthousiasme zijn levensproject verder. Begin jaren ’60 werd het domein op een nieuwe locatie volledig heropgebouwd. Het is vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van de vele andere locaties die het vandaag kent. Die jaren kende het domein ook zijn grootste boost en werden samenwerkingsprojecten opgestart met wijnbouwers over het hele land waarbij bijna alle belangrijkste regio’s van Italië waren vertegenwoordigd. Dit maakte dat de familie Minini een portfolio kon aanbieden dat representatief was en nog steeds is voor bijna heel Italië in plaats van enkel de Veneto regio. De 3de generatie, die wederom vertegenwoordigd wordt door een Francesco Minini, bouwt hier vandaag dankbaar op verder en biedt een breed kwalitatief gamma aan van Italiaanse wijnen op internationaal niveau. De wijnen zijn, zonder in exclusiviteit te vervallen, van hoog niveau en laten ons van een land als Italië genieten zonder diep in de buidel te moeten tasten.

Wijnen (17)  Wijnbouwerspagina

Le Cimate

Le Cimate werd in 2011 opgericht door Francesca Bartoloni, een enthousiaste en ambitieuze telg van de familie Bartoloni die reeds sinds 1800 verweven is met de wijnbouw. Samen met haar broer Paul en zijn ongebreidelde passie voor wijn en traditie maken ze enkele van de allerbeste wijnen uit de streek. De supermoderne Cantina dankt haar naam aan haar ligging op de top van de heuvel van waaruit ze een prachtig panoramisch zicht hebben over de hele streek, van de heuvels van Martani tot de stad Montefalco. (Cima=Top) Montefalco is natuurlijk vermaard om zijn buitengewoon gestructureerde wijnen van de Sagrantino-druif maar ook hun witte wijnen behoren tot het kruim van allerbeste witte wijnen uit Italië. Hun ongezien streven naar kwaliteit en het gebruik van de meest hoogwaardige wijninstallaties en eiken vaten ter wereld maken van Le Cimate een must voor iedere rechtgeaarde wijnliefhebber.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

Lamborghini (Umbria / Veneto)

In de jaren ’60 kocht Ferruccio Lamborghini, later beter gekend als wereldberoemde autoconstructeur, het prachtige domein, dat zich situeert ten zuiden van het Trasimenomeer, aan. Terwijl hij door de streek reisde, werd hij verliefd op het mooie heuvelachtige landschap en na zijn carrière als tractorbouwer en wagenconstructeur, besloot hij naar zijn roots terug te keren en zich als zoon van boeren volop op de wijnbouw te storten. De wijngaarden bevinden zich in Umbrië maar slechts op een paar km van Cortona, de meest zuidelijke appellatie van Toscane. In de jaren ’90 nam dochter, Patrizia het domein over en versterkte de ambitie van haar vader nog meer door te moderniseren en de hulp in te roepen van één van Italiës meest getalenteerde en vermaarde wijnmakers, Riccardo Cotarella, bijgenaamd “De Tovenaar”. Als geen ander maakt hij topwijnen van plaatselijke druiven als Sangiovese en Montepulciano en mengt hij ze met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Internationale wijncritici als James Suckling en Robert Parker zijn er in elk geval gek op en geven ze absolute topscores in hun wijnbeoordelingen. Nog een kleine en leuke anekdote die Ferruccio Lamborghini helemaal tekent: Toen Ferruccio, landbouwer zijnde en alzo gespecialiseerd in het bouwen van tractors en andere landbouwvoertuigen maar wel vol bewondering voor mooie sportwagens als Ferrari, Enzo Ferrari himself erop wees dat de carrosserie van zijn wagens niet was berekend op de kracht van zijn motoren, antwoordde Enzo Ferrari hem dat hij misschien wel wist hoe hij met een tractor moest rijden maar van sportwagens absoluut geen kaas had gegeten! … De rest is geschiedenis!

Wijnen (23)  Wijnbouwerspagina

Cantine Mucci

Gedurende meer dan 100 jaar cultiveert deze familie de betere wijnen van deze streek. Vandaag zetten Elisa en Valentino deze traditie onverminderd verder. Door de rijke en zonovergoten gronden, versterkt met dit jong talent, bieden we u een gamma wijnen aan vol passie en met een verbazingwekkende kwaliteit.

Wijnen (8)

Cantine Minini

Cantine Minini werd opgericht in 1920 in Verolanuova waar Francesco Minini als jonge soldaat net de Eerste Wereldoorlog achter zich had gelaten. Er was weinig geld maar de vastberadenheid was des te groter om een ambitieus wijndomein op te starten. Deze ambitie kreeg al snel een knauw toen niet veel later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar ook na deze tragedie zette hij vol goede moed en hernieuwd enthousiasme zijn levensproject verder. Begin jaren ’60 werd het domein op een nieuwe locatie volledig heropgebouwd. Het is vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van de vele andere locaties die het vandaag kent. Die jaren kende het domein ook zijn grootste boost en werden samenwerkingsprojecten opgestart met wijnbouwers over het hele land waarbij bijna alle belangrijkste regio’s van Italië waren vertegenwoordigd. Dit maakte dat de familie Minini een portfolio kon aanbieden dat representatief was en nog steeds is voor bijna heel Italië in plaats van enkel de Veneto regio. De 3de generatie, die wederom vertegenwoordigd wordt door een Francesco Minini, bouwt hier vandaag dankbaar op verder en biedt een breed kwalitatief gamma aan van Italiaanse wijnen op internationaal niveau. De wijnen zijn, zonder in exclusiviteit te vervallen, van hoog niveau en laten ons van een land als Italië genieten zonder diep in de buidel te moeten tasten.

Wijnen (17)  Wijnbouwerspagina

Cantine Iorio

Geologische onrust bepaalde voor een groot deel het uitzicht van Campanië. Al dan niet uitgedoofde vulkanen maken deel uit van het landschap en vormen er een terroir waar bepaalde druivensoorten zich meer dan in hun sas voelen. Het zorgt voor een niet te rijke voedingsbodem en een goede waterhuishouding.   Ideaal voor de druivelaar en het geeft de wijnen extra mineraliteit waardoor ze aan levendigheid winnen. Al eeuwen doen de mensen hier aan wijn- en olijfbouw en zeker de laatste 20 jaar wordt er meer en meer voor kwaliteit gegaan. Onder invloed van de broers Pietro en Luca besliste men ook bij Iorio in 2004 om zwaar te investeren in moderne apparatuur en technieken wat de Azienda een enorme kwalitatieve boost gaf. Het huidige domein is een prachtig en supermodern complex waar resoluut voor topwijnen wordt gegaan. De beste Aglianico's moeten in macht en bewaarkracht trouwens zeker niet onderdoen voor de beste wijnen uit het noorden wat hen de bijnaam "Barolo van het Zuiden" bezorgde!

Wijnen (4)

Indomito

Indomito (vrij vertaald) betekent opstandig, koppig, ontembaar. Dit zijn termen dat de wijnen mee hebben gekregen. Beide druivenrassen Falanghina (wit) als Aglianco (blauw) zitten vol karakter, komen perfect tot hun recht onder de naam van dit wijnhuis. Met het Mediteraan klimaat uit Beneventano een subregio uit Campania heersen hier vooral warme en droge zomers en zachte winters met beperkte neerslag.

Wijnen (3)

Tenute Lombardo

Tenute Lombardo is gelegen in een prachtig, heuvelachtig landschap op 600m boven de zeespiegel. Ze bezitten hiermee een van de hoogstgelegen wijndomeinen van Sicilië, wat ze fier accentueren door aan hun witte en rode wijn de toevoeging ‘Altura’ te verschaffen (Nero d’Altura en Bianco d’Altura). Het zicht is hier magistraal en bij mooi weer kan je een groot deel van Sicilië overzien, van de hoge bergen van Madonie in het noordoosten over de Monte Cammarata in het Sicani-gebergte in het noordwesten tot de zee van Licata in het Zuiden. Gianfranco en Roberto Lombardo zijn de derde generatie die dit prachtige wijndomein weer nieuw leven inblazen. Er wordt voor niet minder dan de top van Sicilië gegaan en hun wijnen zijn dan ook ware juweeltjes te noemen. Door hun hoge ligging, grote afstand tot de zee en strenge productienormen spreiden ze een ongekende levendigheid en structuur tentoon die in dit hete en droge klimaat vrij uitzonderlijk is. ’s Nachts en in de winter kunnen de temperaturen echter stevig zakken en verschaffen ze de druivelaars een betere ontwikkeling en langere bloeitijd. De wijnen etaleren dan ook een evenwicht en spanning die in deze contreien moeilijk te overtreffen valt. Nero d’Avola en Catarratto zijn hier de meest verbouwde soorten.

Wijnen (18)  Wijnbouwerspagina

Selezione TANK

Cantine Minini werd opgericht in 1920 in Verolanuova waar Francesco Minini als jonge soldaat net de Eerste Wereldoorlog achter zich had gelaten. Er was weinig geld maar de vastberadenheid was des te groter om een ambitieus wijndomein op te starten. Deze ambitie kreeg al snel een knauw toen niet veel later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar ook na deze tragedie zette hij vol goede moed en hernieuwd enthousiasme zijn levensproject verder. Begin jaren ’60 werd het domein op een nieuwe locatie volledig heropgebouwd. Het is vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van de vele andere locaties die het vandaag kent. Die jaren kende het domein ook zijn grootste boost en werden samenwerkingsprojecten opgestart met wijnbouwers over het hele land waarbij bijna alle belangrijkste regio’s van Italië waren vertegenwoordigd. Dit maakte dat de familie Minini een portfolio kon aanbieden dat representatief was en nog steeds is voor bijna heel Italië in plaats van enkel de Veneto regio. De 3e generatie, die wederom vertegenwoordigd wordt door een Francesco Minini, bouwt hier vandaag dankbaar op verder en biedt een breed kwalitatief gamma aan van Italiaanse wijnen op internationaal niveau. De wijnen zijn, zonder in exclusiviteit te vervallen, van hoog niveau en laten ons van een land als Italië genieten zonder diep in de buidel te moeten tasten.

Wijnen (8)  Bekijk de wijnbouwerpagina

Mea Culpa

Mea Culpa maakt gebruik van druiven uit Puglia: Primitivo del Salento, geteeld van 50 jaar oude wijnstokken. De resterende 40% is afkomstig van Sicilië, Syrah afkomstig van hogergelegen wijngaarden en een samenstelling van mondvullende Merlot.

Wijnen (3)

Corte dei Mori

Cantine Minini werd opgericht in 1920 in Verolanuova waar Francesco Minini als jonge soldaat net de Eerste Wereldoorlog achter zich had gelaten. Er was weinig geld maar de vastberadenheid was des te groter om een ambitieus wijndomein op te starten. Deze ambitie kreeg al snel een knauw toen niet veel later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Maar ook na deze tragedie zette hij vol goede moed en hernieuwd enthousiasme zijn levensproject verder. Begin jaren ’60 werd het domein op een nieuwe locatie volledig heropgebouwd. Het is vandaag de dag nog steeds het hoofdkwartier van de vele andere locaties die het vandaag kent. Die jaren kende het domein ook zijn grootste boost en werden samenwerkingsprojecten opgestart met wijnbouwers over het hele land waarbij bijna alle belangrijkste regio’s van Italië waren vertegenwoordigd. Dit maakte dat de familie Minini een portfolio kon aanbieden dat representatief was en nog steeds is voor bijna heel Italië in plaats van enkel de Veneto regio. De 3e generatie, die wederom vertegenwoordigd wordt door een Francesco Minini, bouwt hier vandaag dankbaar op verder en biedt een breed kwalitatief gamma aan van Italiaanse wijnen op internationaal niveau. De wijnen zijn, zonder in exclusiviteit te vervallen, van hoog niveau en laten ons van een land als Italië genieten zonder diep in de buidel te moeten tasten.

Wijnen (6)

Atha Ruja

Atha Ruja bevindt zich nabij de stad Dorgali, gelegen aan de centraal-oostelijke kust van Sardinië. De wijngaarden bevinden zich in de oude vallei van Oddoene en worden omlijst door een keten van bergen: de Supramonte van de Gennargentu aan de ene kant en Mount Tuluj aan de andere kant. Marco Bernabei was en is een belangrijk referentiepunt voor Atha Ruja. Hij wordt nu beschouwd als “deel van de familie” en een essentieel lid voor de ontwikkeling, groei, kwaliteit en elegantie van de geproduceerde wijnen. Peter en Anita maken dit mooie verhaal met veel enthousiasme mee. Hun hoop ligt in de handen van hun kinderen, Manuela, Teresa en Eugenio om te zorgen dat deze droom werkelijkheid blijft.

Wijnen (6)

Vigneti Zanatta (Sardegna)

Vigneti Zanatta: Bruno Zanatta begon zijn carrière als wijnmaker in 1975 in de Veneto regio (Treviso). Zijn passie voor Sardinië leidde hem ertoe een grondige kennis van de Sardeense bodem en klimatologische omstandigheden eigen te maken. In 2003 werd een domein van meer dan 100 ha in de befaamde Gallura zone aangeschaft. Samen met zijn zoon Marco startte hij er een gloednieuw wijnbedrijf en ondanks de prille leeftijd van hun project behoren ze nu al tot de absolute top van de streek. De Gallura wordt gekenmerkt door de typerende granieten rotsen en de erg arme bijhorende zanderige bodem, ideaal voor het produceren van Vermentino en Cannonau. Samen met het droge, warme klimaat verschaft het de wijnen hun uniek en typerend karakter. Letterlijk vertaald betekent Gallura: hoger gelegen gebied. Het bevindt zich in het noord/noord-oosten van Sardinië. Nergens anders bereikt Vermentino dezelfde aromatische weelderigheid als hier. Het verleent hem zijn typisch aroma van bloemen en kruiden wat hem er in blinddegustaties direct doet uitspringen.

Wijnen (13)  Wijnbouwerspagina

Russolo

Al meer dan 100 jaar is de familie Russolo diep geworteld in de wereld van de wijn. Het begon allemaal met overgrootvader Giovanni Russolo die in zijn tijd bekendheid verwierf als beste wijnproducent van de Podernone regio. (Dolomieten) Zijn zoon was één van de eerste Italianen met een graad in de oenologie en starte het latere domein op in 1925. Het was echter pas in 1974 dat Rino’s vader het huidige domein echt vorm gaf en later, in 1990, met de aankoop van de 1er Cru wijngaarden ‘Ronco Calaj en Armentaressa’ het zijn actuele topstatus verwierf. Door de uitzonderlijke ligging van San Quirino (De vlakte waarop de wijngaarden gelegen zijn sluit naadloos aan bij de zuid-Oostelijke Dolomieten, zonder enige verdere natuurlijke barrière!) is het mogelijk wijnen te produceren die een lekker, aromatisch karakter perfect koppelen aan een buitengewone levendigheid en fraîcheur. Dit in combinatie met Rino’s ontegensprekelijke status als Top-oenoloog van de streek maken Azienda Agricola Russolo tot één van de meest benijdenswaardige domeinen van Friuli Venezia Giulia. De wijnen behoren tot de beste van de streek én in tegenstelling met de bekende bedrijven uit Collio zeer betaalbaar!

Wijnen (13)  Wijnbouwerspagina

Kornell Florian Brigl

De Familie Brigl heeft reeds een lange geschiedenis in de wijnbouw. Op piepjonge leeftijd nam Florian Brigl, in 1996, het huidige domein over. In 2001 liet hij het volledig onderkelderen. Daar liggen nu delicatessen van uiteenlopende druiven te rijpen. Lagrein, Blauburgunder, Cabernet, Merlot, Sauvignon blanc, Pinot blanc en Gewürztraminer. Elke druif en elke cuvée zijn bij Florian zuivere pareltjes van finesse en evenwicht. De Greif (Griffioen) staat op elke fles afgebeeld en komt uit het vaandel van het plaatselijke slot Greifenstein. De Griffioen is een mytisch dier dat half leeuw, half arend zou geweest zijn. Die zin voor historiek, natuur en een diep geloof vind je in elke benaming van zijn wijnen terug. Ze bepalen mee de reeks van wijnen en hun presentatie. De Staves (Staven waaraan de wijnranken worden opgebonden op de steile hellingen van de Dolomieten) reeks is het paradepaardje van het domein en behoort tot de absolute top van Alto Adige.

Wijnen (19)  Wijnbouwerspagina

Palazzo

Azienda Palazzo. Op dit domein wordt sinds 1983 wijn geproduceerd. 4 ha wijngaarden met nog eens 3 ha olijfgaarden worden bewerkt door de families Loia en Palazzo op de oostelijke helling van Montalcino. Kwaliteit staat voorop bij Palazzo. Met een kleine productie garandeert Palazzo de beste kwaliteit.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina

San Fabiano Calcinaia - BIO

Guido Serio en zijn vrouw Isa kwamen in 1983 in San Fabiano aan en investeerden onmiddellijk in de productie van kwaliteitswijnen. Er werd vooruitgang geboekt en geleidelijk aan werden de wijngaarden, de wijnbereiding, het bottelen en de kelder voor het verfijnen van de wijn in houten vaten vernieuwd. De boerderij van San Fabiano Calcinaia is gelegen tussen de heuvels van de prestigieuze Chianti. Het grondgebied van de Chianti Classico dat zich uitstrekt tussen Florence en Siena, is intact, toch voor het grootste deel qua uiterlijk. Met de landbouw als belangrijkste activiteit is dit land uniek. Het werk en de toewijding van de mens heeft de natuurlijke schoonheid van dit gebied verder versterkt. De karakteristieken van dit klimaat, de bodem en de hoogte maken deze plaats bijzonder geschikt voor de fabricatie van deze heerlijke wijnen.

Wijnen (1)  Wijnbouwerspagina

Podere Le Berne

Hier worden enkele van de meest iconische wijnen van Toscane vervaardigd! Het wijnhuis van Podere Le Bèrne bevindt zich in het zuiden van Toscane, prachtig gelegen in de regio van Montepulciano, waar al sinds de 15e eeuw de beroemde Vino Nobile wordt geproduceerd. Hun wijngaarden bevinden zich in Cervognano. In de jaren 60 besloten Egisto Natalini en zijn zoon Giuliano om samen een familiebedrijf op te richten en wijn te gaan produceren. In 1995 trad Giuliano's zoon, Andrea, toe tot het bedrijf en kreeg ondersteuning van de gerenommeerde oenoloog Paolo Vagaggini. Het doel was om eeuwenoude wijnbouwtechnieken te combineren met moderne methoden. De naam "Le Berne" komt trouwens van het Etruskische "Verna" of "Verena" wat "Door heuvels omsloten" betekent. Hun Riserva 2019 bevestigt eens te meer de hoge reputatie van Le Berne zowel als de kwaliteiten van deze bevoorrechte jaargang!

Wijnen (5)  Wijnbouwerspagina

Nunzi Conti

Grondlegger Gualtiero Nunzi liet de Wijnmakerij over aan zijn oudste zoon, Antonio, die de familietraditie verder zette met dezelfde toewijding als van zijn vader. Antonio geloofde sterk in de kracht van het terroir voor de wijnbouw en was één van de oprichters van het Consorzio del Vino Chianti Classico Gallo Nero. Gualtiero Armando nam het roer over van zijn broer en werd één van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van zowel de familie, de wijnmakerij als de lokale wijnindustrie. Hij werd vice-voorzitter van het Consorzio Vino Chianti Classico en was president tussen 1994 en 1997. Gualtiero Armando plantte nieuwe wijngaarden, kocht meer land en bouwde een winstgevende en efficiënte wijnmakerij met het grootste respect voor de schoonheid en de aard van de buitengewone landschap en de heuvels van Chianti. Vandaag de dag wordt het Nunzi Conti familielandgoed gerund door zijn zoon Maurizio en diens kinderen Antonio en Isabella. Zij worden bijgestaan door wijnmaker Giampaolo Chiettini.

Wijnen (1)  Wijnbouwerspagina

Duca di Saragnano

Wijn is altijd synoniem voor kunst maar dat is niet genoeg voor het behouden van superieure kwaliteit. Daarbij komt nog meer kijken zoals liefde, verzorging en techniek. De passie voor de druif en de puurheid van alle fases van de wijnbereiding zijn het geheim van Duca Di Saragnano. Hun heerlijke en verrukkelijke wijnen zijn het resultaat.

Wijnen (7)

Musso Valter (Barbaresco / Barbera)

Met Musso breidt ons assortiment met de absolute top van Barbaresco uit. De historische wijngaarden sluiten dan ook aan op die van hun wereldberoemde buurman Gaja. In 2014 werd hun Barbaresco ‘Pora’ zelfs verkozen tot beste Barbaresco van het jaar … Nog boven die van Gaja! Het domein werd opgericht in 1929, het jaar van de grote depressie in Italië. Een makkelijke start konden we het dus absoluut niet noemen! Maar dat kon niet beletten dat traag maar gestaag naar de absolute top van de streek werd gewerkt. En dit eerst met 2 piepkleine wijngaardjes in Cavanna en Ronchi, waaraan later enkele van de meest ronkende namen van Barbaresco werden toegevoegd. Op de dag van vandaag runnen vader Valter en Zoon Emanuele Musso het domein. Ondanks de enorme status doen ze dat met een bewonderenswaardige bescheidenheid die hun al even indrukwekkende gedrevenheid minstens evenaart. De wijngaarden van Musso situeren zich heden in 4 van de grootste locaties van Barbaresco: Pora, Rio Sordo, Ronchi and Cavanna. Elke wijn en druif wordt met de grootst mogelijke zorg behandeld en is iedere keer weer een onvergetelijke ervaring voor iedereen die het edele druivennat diep in zijn hart met zich meedraagt. Met veel trots en respect willen we dit iconische wijndomein dan ook graag aan onze wijnminnende klanten voorstellen en aanbevelen.

Wijnen (14)  Wijnbouwerspagina

Casina Bric 460

Casina Bric betekent letterlijk vertaald: “Boerderij op de top van de heuvel”. Het is dan ook het hoogst gelegen domein van de gemeente Barolo. De gemiddelde hoogte van de wijngaarden is 460m (tot zelfs 500m), wat de rest van de naam meteen verduidelijkt. Vanuit het domein mag je gerust stellen dat je één van de mooiste zichten over de appellatie van Barolo hebt. De opeenvolgende heuvels met daartussen dikwijls mistige valleien zijn een streling voor het oog en vormen de ideale habitat voor Nebbiolo (Neveltje), de druif waarvan de legendarische Barolo’s en Barbaresco’s worden gemaakt. Eigenaar en wijnmaker, Gianluca Viberti startte, na 20 jaar de familiewijngaarden te hebben verzorgd, dit prachtige project. "Mensen hebben geen behoefte aan kopieën en imitaties (die zijn er al genoeg)" is zijn eigengereide visie. De wijnen worden hier dan ook gemaakt op traditionele wijze, met persoonlijke insteek en met veel respect voor het ecosysteem en klimaat in het algemeen. Geen chemische gisten om de fermentatie op te starten, houtrijpingen op nieuwe eik die de identiteit van de wijn in de weg staan enz. Hier neemt de wijn zijn tijd en worden Barolo’s gemaakt zoals het al van oudsher gebeurde waarbij een moeilijke en veeleisende druif als Nebbiolo zich kan ontwikkelen tot één van de meest indrukwekkende, complexe en gewilde wijnen ter wereld. Zijn topwijnen vragen dan ook menige jaren geduld maar zijn een koninklijke beloning voor elke enthousiaste wijnliefhebber eens het moment van consumptie zich aandient.

Wijnen (11)  Wijnbouwerspagina

Ciabot

Een Ciabot betekent in het Piëmontees een klein schuurtje of cabanne dat aldaar dikwijls midden in de wijngaarden staat om materiaal of andere dingen te stokeren. Cantine del Ciabot is gelegen in Farigliano en werd opgericht in 1895. Inmiddels is het reeds de 4e generatie van de familie Fia die al meer dan 100 jaar dezelfde passie deelt met als gezamenlijk doel eettafels over de hele wereld van hun heerlijke druivennat te laten genieten. De wijngaarden strekken zich uit van de appellatie’s Dogliani tot Roero. De witte wijnen worden gemaakt van Favorita (Piëmontese Vermentino), Arneis en Chardonnay. De rode wijnen worden vertegenwoordigd door het vaste trio van de streek: Dolcetto, Barbera en Nebbiolo. Hun wijnen zijn stuk voor stuk typische en eerlijke vertegenwoordigers van één van de meest gerenomeerde wijnstreken uit Italië en in het verlengde van de ganse wijnwereld. Aarzel niet ze eens uit te proberen en alzo alvast een stukje te proeven van wat misschien wel de beste culinaire regio van Italië is.

Wijnen (9)  Wijnbouwerspagina

Rebuli

Een kleine 30 jaar geleden begon Angelo met het produceren van Prosecco. De nauwe band met de natuur en de constante zoektocht naar verbetering heeft dit domein op de wereldkaart gezet. De 3 zonen, Mauro, Paolo en Giovanni, zetten het werk van hun vader met dezelfde gedrevenheid verder. De wijngaarden zijn gelegen in het kleine dorpje Saccol de Valdobbiadene vlakbij de rivier Piave. De gloednieuwe wijnmakerij is voorzien van de modernste uitrusting. Echte topklasse in Prosecco. Veel fruit in de neus, rond en zacht in de mond en perfect van afdronk.

Wijnen (11)  Wijnbouwerspagina

Bepin De Eto

Deze wijngaard ligt in San Pietro di Feletto op 270 m boven zeeniveau. Ettore Cheschin is de man achter Bepin De Eto die meer dan 40 jaar geleden deze wijngaard verder heeft ontwikkeld. Dit met oog voor traditie en oprechtheid.

Wijnen (6)

Lamborghini (Umbria / Veneto)

In de jaren ’60 kocht Ferruccio Lamborghini, later beter gekend als wereldberoemde autoconstructeur, het prachtige domein, dat zich situeert ten zuiden van het Trasimenomeer, aan. Terwijl hij door de streek reisde, werd hij verliefd op het mooie heuvelachtige landschap en na zijn carrière als tractorbouwer en wagenconstructeur, besloot hij naar zijn roots terug te keren en zich als zoon van boeren volop op de wijnbouw te storten. De wijngaarden bevinden zich in Umbrië maar slechts op een paar km van Cortona, de meest zuidelijke appellatie van Toscane. In de jaren ’90 nam dochter, Patrizia het domein over en versterkte de ambitie van haar vader nog meer door te moderniseren en de hulp in te roepen van één van Italiës meest getalenteerde en vermaarde wijnmakers, Riccardo Cotarella, bijgenaamd “De Tovenaar”. Als geen ander maakt hij topwijnen van plaatselijke druiven als Sangiovese en Montepulciano en mengt hij ze met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot. Internationale wijncritici als James Suckling en Robert Parker zijn er in elk geval gek op en geven ze absolute topscores in hun wijnbeoordelingen. Nog een kleine en leuke anekdote die Ferruccio Lamborghini helemaal tekent: Toen Ferruccio, landbouwer zijnde en alzo gespecialiseerd in het bouwen van tractors en andere landbouwvoertuigen maar wel vol bewondering voor mooie sportwagens als Ferrari, Enzo Ferrari himself erop wees dat de carrosserie van zijn wagens niet was berekend op de kracht van zijn motoren, antwoordde Enzo Ferrari hem dat hij misschien wel wist hoe hij met een tractor moest rijden maar van sportwagens absoluut geen kaas had gegeten! … De rest is geschiedenis!

Wijnen (23)  Wijnbouwerspagina

Cornaro

In het hart van de provincie Treviso, aan de voet van de heuvels van Asolo en de Montello, in het gebied van Prosecco, is Cantina Montelliana gevestigd, een coöperatie van telers. Zij maken gebruik van traditionele methoden en moderne apparatuur en produceren met de hoogst beschikbare technologieën en met de grootst mogelijke zorg. Zij maken eveneens gebruik van meer traditionele methoden, die betrouwbaar zijn en van ervaringen uit het verleden die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en cultuur van dit gebied. Met een aandachtige blik op het verleden en het gebruik van de beste oenologische technologieën die de markt biedt, kan Cantina Montelliana het proces aandachtig begeleiden en het land en de wijnstokken met respect benaderen zodat uitstekende wijn wordt verkregen. De wijn wordt geproduceerd met geselecteerde druiven die zijn uitgekozen omwille hun hoge kwaliteit. De druiven in de wijngaarden van dit bijzondere land groeien tussen de heuvels en de vlakten, die unieke en ongeëvenaarde organoleptische kenmerken hebben, dankzij de gunstige balans tussen het klimaat en de bodem in dit gebied. De wijngaarden van Cantina Montelliana's bevinden zich op de heuvels van Montello en de heuvels van Asolo, aan weerszijden van de rivier Piave; meer dan 600 hectare wijngaarde, gekenmerkt door bijzondere bodem- en klimaatomstandigheden, ideaal voor de teelt van hoge kwaliteit druiven.

Wijnen (8)  Wijnbouwerspagina

Casanova

Prosecco Casanova werd opgericht vanuit een passioneel verlangen om meer te creëren dan zomaar een schuimwijntje. Het resultaat is, net als bij de Italiaanse meesters, een waar kunstwerkje in een fles met de allures en capaciteiten van zijn naamgever. Het domein situeert zich op een paar kilometer van Venetië met exclusieve wijngaarden tussen Valdobbiadene en Conegliano. De hoogste standaarden worden hier gehandhaafd. Beginnende bij een strenge selectie van de allerbeste druiven, enkel gebruik van superieure gisten en de modernste fermentatietechnieken en installaties. Elke fles straalt de persoonlijkheid en verleiding uit van de beroemde en onvergetelijke hartenbreker aan wie hij zijn naam te danken heeft. De klasse van de verpakking reflecteerd dan ook helemaal de kwaliteit en finesse van de wijn. Prosecco Casanova … De kunst van het verleiden!

Wijnen (5)

Casa Defrà

Cielo e Terra werd opgericht in 1908. De Cielo familie wijngaarden groeiden uit het terroir in de Valle del Chiampo (in de Casa Defrà Estate) en de Cielo familie. Giovanni Cielo begon er als eerste met het telen van druiven. In de jaren 30 werd de business voortgezet door 1 van Giovanni’s zonen, Pietro Cielo, het enige familielid dat in Montorso bleef. Zijn sterke band met de streek en het terroir zorgde ervoor dat hij de familietraditie voortzette. In 1962 kwam de derde generatie aan het roer. Drie van de 8 zonen van de tweede generatie zetten de zaken verder. Momenteel is de vierde generatie aan de beurt, bestaande uit Luca en Pierpaolo Cielo die de zaak hebben overgenomen. Sinds hun komst is Cielo e Terra 1 van de leiders van de grootschalige handel in Italië. De Cielo familie blijft steeds innoveren en in kwaliteit toenemen.

Wijnen (5)

Dalfiume Nobilvini

Dalfiume Nobilvini werd opgericht in 1970 en is ontstaan uit de fusie van; the Wine House Edward Dalfiume (1950) en the Alberici Anacleto Wine Company (1940). Dalfiume Nobilvini werd eerst beheerd door Edward Dalfiume en later door zijn zonen Franco en Gianni. Ook de kleinkinderen, Silvia en David, hebben zich bij het familiebedrijf aangesloten. David is nu een leider in zijn vak geworden, zowel door de capaciteit als wijnbouwer als door de marketing van de Emiliano Romagnoli-wijnen. Er zijn enorme investeringen gedaan om de interne opslagcapaciteit van de wijnen te verbeteren en om de afdeling vinificatie uit te rusten. Ze hebben ook een modern koelsysteem om de temperatuur te controleren tijdens de gisting. Op die manier kunnen de essentiële kenmerken van verschillende wijnen verbeterd worden, waaronder het aroma.

Wijnen (2)

Monte Rossa

Azienda Agricola Monte Rossa, Via L. Marenzio, Bornato, Brescia. Franciacorta is de enige DOCG-wijn van Italië die met een tweede gisting op de fles wordt geproduceerd. Monte Rossa is opgericht in 1972 en bezit 50 hectaren wijnland met 5.000 wijnstokken per hectare, die tot de beste van de streek behoren. Zware investeringen in de wijnmakerij hebben deze wijnen op topniveau gebracht. Monte Rossa behoort nu zonder twijfel tot de elite van de Franciacorta.

Wijnen (6)  Wijnbouwerspagina

Deta Distilleria

Het verhaal van Deta begint in 1926 toen de familie van Markies Torrigiani van Santa Christina een kleine distillerij oprichte vlakbij de Chianti heuvels in het hartje van Toscane tussen Firenze en Siena. Na de 2de Wereldoorlog nam Angelo Gianchecchi de distilleerderij over en veranderde de naam in ‘Lo Stillo’. Al snel werd de distilleerderij een referentie voor distillaten in het Toscaanse wijnlandschap. In 1978 kreeg het bedrijf haar huidige vorm. Ze werd overgenomen door Luigi Forni en zijn dochter. Zij voerden drastische moderniseringen en aanpassingen door en konden tegelijkertijd rekenen op de ondertussen jarenlange ervaring en knowhow van Lo Stillo. Terwijl andere distilleerderijen deze stappen niet of niet tijdig zetten werkte Deta zich op tot de top van de streek. Tot op de dag van vandaag presenteren ze enkel hoogwaardige distillaten die iedere liefhebber van Grappa of Limoncello in vervoering zullen brengen.

Wijnen (6)  Wijnbouwerspagina

Palazzo

Azienda Palazzo. Op dit domein wordt sinds 1983 wijn geproduceerd. 4 ha wijngaarden met nog eens 3 ha olijfgaarden worden bewerkt door de families Loia en Palazzo op de oostelijke helling van Montalcino. Kwaliteit staat voorop bij Palazzo. Met een kleine productie garandeert Palazzo de beste kwaliteit.

Wijnen (4)  Wijnbouwerspagina