Dit jonge en ambitieuze wijndomein ligt in Navarra, net op de grens met Rioja, wat maakt dat ze een stijl en kwaliteit aanhouden die mee kan met de betere Rioja’s maar met een interessant ‘Navarra’ prijskaartje. Het is een modern en super geëquipeerd wijnhuis dat de nieuwste technieken gebruikt om moderne en zuivere wijnen te produceren. Hierbij verliest men traditie en typiciteit niet uit het oog. Wijnmaker Borja Ripa maakt van elke wijn, ongeacht prijs en prestige, een heerlijke smaakervaring, die perfect beantwoordt aan de hedendaagse vraag van de occasionele wijndrinker tot de gepassioneerde wijnfreak. Navarra is een Spaanse autonomia die uit 1 provincie bestaat. De regio, met als hoofdstad Pamplona, beslaat een brede strook bergachtig land tussen de Pyreneeën in het noorden en de Ebro in het zuiden. In Navarra's hoogtijdagen, tijdens het bewind van koning Sancho el Viejo (1005-1035), strekte het koninkrijk Navarra zich uit van Bordeaux tot Barcelona, en was toen reeds bekend voor zijn wijnen. Mensen De regio heeft een uitstekend klimaat voor wijnbouw. In het noorden heeft het een micro-klimaat, hoe meer men naar het zuiden gaat, hoe droger het wordt. De regio staat reeds lange tijd bekend om zijn verschillende wijnen, met als hoogvliegers D.O. Navarra en D.O.C. Rioja.
Do Navarra Logo
De regio D.O. Navarra heeft de laatste jaren erg zijn best gedaan om uit de schaduw te komen van zijn bekendere buurman Rioja, en dit is goed gelukt. Wijnproducenten in deze streek wagen zich aan gedurfde experimenten op allerlei gebieden, om zo te zien waartoe hun streek, wijnstokken en druiven in staat zijn. Zo ook Castillo De Enériz.
Gelegen in het dorpje “Enériz” vlakbij Pamplona, leggen de wijnmakers met de vormgeving en architectuur van hun Bodega de nadruk op het feit dat de waarheid achter en in (hun) wijnen weinig maskerade nodig hebben. De nagelnieuwe, 2300 m2 grote hal werd binnenin opgedeeld in grote open ruimten. Met deze doordachte functionele indeling mikt Castillo de Enériz op de mogelijkheid om constant verder te groeien. Na een studie van al de technische mogelijkheden die vandaag voorhanden zijn om wijn te maken, kozen ze voor apparatuur waarbij de wijn zo delicaat en hygiënisch mogelijk kan behandeld worden. Het resultaat van al deze inspanningen liegt er niet om, al hun wijnen zijn van hoogstaande kwaliteit. Zowel de hal waar de wijnen rijpen op houten vaten, alsook deze waar de wijnen verder kunnen matureren op fles, zijn voorzien van de meest high tech airconditioning, welke een optimale temperatuur en vochtigheid weet te handhaven. De intussen 60 hectare aan wijngaarden welke Castillo de Enériz bezit, liggen voornamelijk in “Villa de Cárcar”, een eeuwenoud dorp gelegen op een zonnig plateau. Naast voornamelijk de Garnacha en Tempranillo werden er ook meerdere internationale rassen in hun wijngaarden aangeplant. Ook variëteiten zoals de Chardonnay, Syrah, en Graciano krijgen nog betere groeikansen door het ingenieuze systeem wat in elke wijngaard werd aangelegd, en ervoor zorgt dat elke tros druiven dezelfde hoeveelheid zonlicht én water krijgt.