Dat het snel kan gaan met wijnbedrijven in Chili bewijst het ultramoderne Vina Chocalan eens te meer. Het architectonische wijnhuis van de familie Toro Harnecker is gelegen op één van de heuvels in Melipilla, waar de wijnstokken in de vorm van een amfitheater groeien. Vina Chocalan snelt, gekenmerkt door zijn uitgesproken eigen stijl, naar de top van de nieuwe wereld.
Demensen
President Obama op bezoek in Chili
Zelfs President Obama verkiest Chocalan bij zijn bezoek in Chili
Het familiebedrijf werd in 1996 opgericht door Guillermo Toro Harnecker, een gerespecteerd Chileens zakenman, toen reeds meer dan 60 jaar succesvol als producent van wijnflessen. Het was zijn langgekoesterde droom zijn flessen te kunnen vullen met zijn passie; het produceren van kwalitatief hoogstaande rode wijnen . Na een meer dan uitgebreide zoektocht naar de meest geschikte gronden voor de rode wijn -druivenstokken werd in 1998 gekozen voor de Melipilla -regio, in de Valle del Maipo. De samenloop van het gunstige microklimaat, de bodem en de menselijke factoren maken de Melipilla -regio tot een unieke plek. Winegard 3 Chocalan, een naam die in het plaatselijke dialect zoveel betekent als “Gele Bloem”, duidt op de honderdduizenden gele bloemen die tijdens de lente alle dalen en heuvelruggen van de Maipo vallei bedekken. De eerste oogst vond plaats in 2001. Het daaropvolgende jaar werd een topjaar voor de familie. Er werd niet enkel met de bouw van de wijnmakerij in Santa Eugenia de Chocalán, een klein stadje in de buurt van Melipilla, (op 70km van Santiago zelf) begonnen, maar kwam er met de ontdekking van de Malvilla -streek eveneens een einde aan de lange queeste welke de familie had besteedt aan het vinden van de ideale regio voor het produceren van hoog kwalitatieve en oprechte witte wijnen.
Ground

Malvilla -streek

Gelegen op slechts 5 kilometer van de Stille Oceaan, in de Valle San Antonio geniet van een bevoorrecht microklimaat: de regio staat bij de lokale bewoners bekend als de “ontmoetingsplaats van wind & zee”. Het is hier dat den druivenrassen zoals de Sauvignon Blanc, de Chardonnay en de Pinot Noir kunnen genieten van een koeler klimaat, waarin de wind een grote rol speelt.

Met het oogsten van de eerste witte wijnen in 2008, werd de portefeuille van Vina Chocalan voltooid. Hun assortiment bevat sindsdien zowel rode als witte wijnen met unieke en vooraanstaande karakteristieken, welke zowel op nationaal niveau alsook op de belangrijkste markten van de wereld op veel bijval kunnen rekenen. Intussen beslaat Vina Chocalan reeds meer dan 80 hectare grond in onder andere, het westen van de Valle del Maipo, dichtst bij de kust. Het overgrote deel van de wijngaarden is beplant aan de voet van de heuvels, maar de beste percelen liggen in noordwestelijke richting, op uitlopers van het kustgebergte. Vandaag de dag zwaait Guillermo nog steeds de scepter over het wijngoed, intussen bijgestaan door zijn zonen, dochter Aida en kleinkinderen. De missie van de familie is om, zowel nationaal als internationaal, erkenning te krijgen welke nieuwe wereld -wijnen van topkwaliteit verdienen. Winegard 4 Zowel bij het productieproces, alsook bij de vinificatie gaat Vina Chocalan prat op het feit dat men enkel op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze werkt. In elke van hun wijnen proberen ze de kwaliteit van het terroir en de zorgvuldige behandeling van de wijnstokken naar voor te brengen, factoren welke leiden tot de constante, hoogstaande kwaliteitswijnen zoals je die in elke Viña Chocalán -fles zal terugvinden Daar vader Guillermo’s keuze zich te vestigen in een van de meest ongerepte Chileense wijnstreken, ingesloten tussen de Andes en de bergketens aan de kust de basis van het succesverhaal van Vina Chocalan vormt, kan elke fles van hun wijnen dan ook worden gezien als eerbetoon aan Guillermo Toro, aan zijn liefde, zijn passie en zijn harde werk.