Kornell Florian Brigl

Alto Adige - Italië

Filosofie

Kornell Florian Brigl Alto Adige Italië

De Familie Brigl heeft reeds een lange geschiedenis in de wijnbouw. Op piepjonge leeftijd nam Florian Brigl, in 1996, het huidige domein over. In 2001 liet hij het volledig onderkelderen. Daar liggen nu delicatessen van uiteenlopende druiven te rijpen. Lagrein, Blauburgunder, Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Gewürztraminer. Elke druif en elke cuvée zijn bij Florian zuivere pareltjes van finesse en evenwicht. De Greif (Griffioen) staat op elke fles afgebeeld en komt uit het vaandel van het plaatselijke slot Greifenstein. De Griffioen is een mytisch dier dat half leeuw, half arend zou geweest zijn. Die zin voor historiek, natuur en een diep geloof vind je in elke benaming van zijn wijnen terug. Ze bepalen mee de reeks van wijnen en hun presentatie. De Staves (staven waaraan de wijnranken worden opgebonden op de steile hellingen van de Dolomieten) reeks is het paradepaardje van het domein en behoort tot de absolute top van Alto Adige.

Terroir

Kornell Florian Brigl Alto Adige Italië

De Dolomieten vormen letterlijk en figuurlijk een schitterend berglandschap met scherpe, steile en ontoegangkelijke toppen, afgewisseld met groene valleien, ongerepte bossen en alpenweiden. De Dolomieten ‘blinken’ omdat zich op de bergwanden nog koraalafzettingen bevinden die reflecteren in het zonlicht; roze in de ochtendzon tot oranjerood in de avondschemering. Ongeveer 150 miljoen jaar geleden werd dit deel van de wereld nog overspoeld door de zee van Thetis. Op de bodem begonnen toen mergel, kalksteen en koraalmassieven de huidige geologische lagen te vormen, welke intussen werd aangevuld met zandige klei met een hoog gehalte aan porfier.

Wijnen

Kornell Florian Brigl Alto Adige Italië

Ondanks de noordelijke ligging is de regio van Alto Adige één van de warmste streken in Italië. Het klimaat is tegelijkertijd mediterraan en alpijns, zeer warm overdag met voldoende koude nachten, perfect om de druiven te laten rijpen met hun volledige aromatische complexiteit. Voeg daar Kornell’s precisie in de vinificatiekalender aan toe en het resultaat wordt verbluffend: Elegante, aromatische witte wijnen van de zuidelijke zon, in combinatie met de koelte van de Alpen. De rode wijnen zijn geliefd vanwege hun sappig fruit en fluweelzachte taninne. De regio telt maar liefst 300 dagen zonneschijn, met een flinke schommeling tussen dag- en nachttemperaturen. De met sneeuw bedekte dolomieten beschermen de wijngaarden tegen koude winden, en voorkomen zo schade aan de wijnstokken. De berghellingen, op een hoogte tussen 230 en 990 meter boven zeeniveau maken het de wijnbouwer zeker niet makkelijk. Florian Brigl, de dynamische eigenaar en koning in minerale wijnen, kan terugblikken op een lange familiegeschiedenis. Al in de 16de eeuw verbouwde de familie druiven en maakte wijn. Hij besloot de traditie voort te zetten toen hij in 1996 het landgoed overnam van zijn vader, Leonhard. De wijnkelders van de Kornell wijngaard liggen verscholen achter dikke muren. De nabije burcht ruïne “Schloss Greifenstein”, bovenaan het archeologisch interessante dorpje Siebeneich, was de inspiratie voor het logo onder welke Tenuta Kornell zijn wijnen uitbrengt. Vanuit zijn zonovergoten wijngaarden zie je in de verte de sneeuw op de bergtoppen van de Alpen, een prachtig beeld dat het mediterraans klimaat met alpijnse invloed mooi illustreert. Na de vinificatie rijpt de wijn in barriquevaten, met als resultaat wijnen met de mediterrane flair, een uniek charme en een eigen karakter.