De mensen
Vandaag zijn de gezichten van bodegas Manzanos die van de broers Víctor en David Fernández de Manzanos en Laura Mateo vrouw van de eerstgenoemde. In 2010 namen deze jonge ondernemers het bestuur in handen om van Manzanos Wines een lucratief, modern bedrijf te maken voorzien van de nieuwste technologie. Maar eveneens een bedrijf dat weet hoe de klassieke smaken te behouden. Veel veranderingen werden gedaan in Manzanos. Víctor, de oudste zoon van de Fernández de Manzanos Pastor, kwam op het wijndomein na zijn studies in Londen, klaar om de familiezaak over te nemen. Gevolgd door zijn vrouw Laura Mateo, vertaler /tolk en MBA Executive bij Icade die ook in Londen studeerde en die nu met vastberadenheid haar verantwoordelijkheidsfunctie als bestuurder weet op te nemen met het enthousiasme van een jong iemand. Het team werd in 2014 vervolledigd met jongere zoon David, afgestudeerd industrieel ingenieur aan de Universiteit van Deusto en Via University College in Denemarken. Hij staat aan het hoofd van productie.
Het verleden van Manzanos Wines is het verhaal van een familie, van hun inzet, hun doorzettingskracht en hun kennis. De Fernández de Manzanos verbouwen wijngaarden sinds meer dan een eeuw. Het is in 1890 dat de eerste generatie zich vestigde met een klein wijndomein in Azagra. In de jaren 90, kwam Víctor Fernández de Manzanos Pastor als 4de generatie in het bedrijf. Hij was scheikundige van opleiding maar was ook de eerste in de familie met wijnbouwersopleiding. Toen besliste Víctor om het wijndomein Marqués de Butrago te bouwen en zijn levensproject Bodegas Manazos te bouwen. Maar toen Víctor Fernández de Manzanos terugkeerde van zijn studies uit Londen, stierf zijn vader plots waardoor hij als jonge twintiger gedelegeerd bestuurder werd van het bedrijf. Op dat moment was het bedrijf financieel zwak door de zware leningen en de beperkte lokale afname. Met een nieuwe reeks genaamd Finca Manzanos werd een nieuw elan gegeven om het "Bodegas Manzanos"-project te volbrengen.
Oorspronkelijk bestond het uit4 ondergrondse niveaus met een gemeenschappelijk ontvangstgedeelte op de gelijksvloers. Vandaag bestaat het team uit 130 mensen. Fernández de Manzanos, gepassioneerd door zaken sinds hij tiener was, besliste een grondige uitbreiding. Vandaag vertaalt dit zich door een eigendom van 10 wijndomeinen over verschillende appellaties. Het werk van Víctor Fernández de Manzanos bracht daar nog eens extra groei in het familiebedrijf.
Elk gebied en elke vallei in de Rioja heeft unieke eigenschappen. Deze karakteristieken zijn sterk afhankelijk van het klimaat, de bodem en de wijngaard. De wijngaarden zijn verdeeld over verschillende gemeenten waardoor een verscheidenheid aan gronden bestaat en de optimale rijping gespreid gebeurd. Deze diversiteit laat toe de percelen ook als uniek te behandelen en uitzonderlijke wijnen voort te brengen uit elke regio.