Domaine Olga Raffault  

Loire - Frankrijk

Filosofie

Olga Raffault Chinon Franse Loire wijnen Sylvie Raffault

Gelegen tussen de Loire en de Vienne, in de prachtige streek van de Véron, situeren zich de wijngaarden van Olga Raffault. Olga baatte samen met haar man het familiale domein uit toen haar man in het fantastische wijnjaar 1947 plotseling kwam te overlijden. Met hulp van Ernest Zeinninger, een Duitse soldaat die aan het eind van de oorlog krijgsgevangene werd genomen maar die onder bescherming van de familie Raffault werd vrijgelaten, werd ook dat jaar uiteindelijk een topwijn gerealiseerd. Hij had de oorlog nooit begrepen en verbond zich nadien aan het domein en de familie Raffault, resulterende in een hechte vriendschap die zou blijven duren. Later nam haar zoon het domein over en tegenwoordig is het kleindochter Sylvie Raffault die met haar man en zoon de nalatenschap van Olga in ere houdt. De nodige moderniseringen en nieuwe technieken werden doorgevoerd maar de stijl en het karakter die Olga voor ogen had bleven behouden. De wijn en wijngaarden vallen volledig onder biologisch label en worden met de grootste zorg en respect voor milieu en klimaat gemaakt en onderhouden.

Terroir

terroir Olga Raffault Loire wijnen

Zanderige gronden met kiezels, kalk en klei vlakbij de rivier "de Vienne".

Wijnen

Domaine Olga Raffault Champ Chinon Loire Chenin Blanc Les Barnabés cabernet Franc Les Picasses Cabernet Franc

Al vijf generaties lang wordt de liefde voor wijn en de knowhow van het maken van Chinon-wijnen doorgegeven en dat proef je:

- Domaine Olga Raffault Champ Chenin - Chinon Blanc Chenin Blanc - Conversation Biologique: Glanzende, lichtgele kleur. Aroma's van citrus, gele appel en kruisbes. Na enig walsen (en veroudering) komen ook meer diepere tonen van bloemen, honing en verse weidechampignons naar voren. Levendig en mineraal karakter. Lekker lange afdronk die aangenaam het pallet blijft beroeren.

- Domaine Olga Raffault Les Barnabés - Chinon Cabernet Franc - Agriculture Biologique: Mooie, heldere, robijnrode kleur. Typische neus van Cabernet Franc met noties van blauwe bessen, frambozen, violet en een fijne aardse en licht kruidige ondertoon. Mooi evenwicht tussen fruit en complexere tonen. Volle ronde smaak met een fijn uitdrogend bittertje op het einde. Lange zuivere afdronk.

- Domaine Olga Raffault Les Picasses - Chinon Cabernet Franc - Agriculture Biologique: Heldere robijnrode kleur met bruinrode reflecties. Veel zwart fruit, cacao, zoethout, thym en een typische aardse kruidigheid. In de mond houdt hij perfect het midden tussen een frivole fruitige stijl en de dikwijls iets te stroeve maar complexere hout gerijpte wijnen. Elegant, smaakvol en heerlijk glas wijn dat heel wat te bieden heeft. Ook in de afdronk blijft de balans tussen frisse, elegante tonen en diepere, complexe tonen behouden.